Το ευρέως γνωστό, , ιδιαίτερα στις γερμανόφωνες χώρες, Glühwein ή Vin chaud στα γαλλικά ή Glogg στα Σκανδιναβικά ή πολύ απλά ζεστό κρασί με άρωμα μπαχαρικών, αλλά και Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και ταιριάζει στο κλίμα των ημερών. Οι συνταγές πολλές, ποικίλουν, ανάλογα με την περιοχή και τη διάθεση. Εμείς διαλέξαμε την πιο Χριστουγεννιάτικη!
Υλικά:
- 2 μπουκάλια ξηρό κόκκινο κρασί
- ½ μπουκάλι γλυκό κρασί
- 1 κούπα βότκα
- 4-5 ξερά σύκα
- μια χούφτα ξανθές σταφίδες
- 2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες
- 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
- 5 γαρύφαλλα
- 3 sticks κανέλας
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, για περίπου 10-15 λεπτά. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να λιώσει η ζάχαρη. Το άρωμα που αναδύεται είναι μεθυστικό!
Σερβίρεται ζεστό σε κούπα και γαρνίρεται ιδανικά με ροδέλες πορτοκαλιού και sticks κανέλας.
Και φυσικά όση σημασία έχει το περιεχόμενο, ανάλογη σημασία έχει και η επιλογή της κούπας.
Εναλλακτικά, αποθηκεύεται σε μπουκάλι και προσφέρεται σαν δώρο Χριστουγέννων.
Διαλέγεις τη πιο κρύα χειμωνιάτικη μέρα, πίνεις το δικό σου Glühwein, ακούς όμορφη μουσική και φαντάζεσαι ότι περπατάς στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές της Δρέσδης.
Καλή σας απόλαυση..