Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με διακόσμηση ζαχαρόπαστας

Ημέρα Πρώτη

 Μια ιδανική πρώτη μέρα για μένα είναι μια γλυκιά πρώτη μέρα. Η γλύκα σαν λέξη και σαν γενική έννοια, δεν αρκεί να περιγράψει το πρώτο μου post. Μια εικόνα όμως αρκεί και αξίζει όσο χίλιες λέξεις…

1458690_10151908722869735_602427313_n

 Λέξεις όπως γλυκά, τραγανά, βουτυρένια, μοσχομυριστά, πολύχρωμα και το σημαντικότερο..Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου με άρωμα λεμόνι/πικραμύγδαλο/κανέλα με επικάλυψη ζαχαρόπαστας.

 Η ιδέα ήρθε από το σεμινάριο ζαχαροπλαστικής του Cookery Club «Μαθήματα Μαγειρικής». Και μόνο στη σκέψη μοσχομυριστών μπισκότων, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί!

μπισκοτα

 Μια διαδικασία τόσο όμορφη, η οποία εκτός από δημιουργικά, λειτουργεί και αγχολυτικά, προκαλώντας όμορφες γεύσεις, μυρωδιές και συναισθήματα. Συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς και μιας έντονης επιθυμίας του να μοιραστείς.  Ακόμη κι αν κάνεις λάθος. Ακόμη κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμενες. Ακόμη κι αν το τόσο χαριτωμένο μπισκοτοδεντράκι σου ανέλαβε πρωτοβουλία κι αντί για το ταψί, προσγειώθηκε φαρδύ πλατύ στο πάτωμα. Και πως να το κάνουμε δηλαδή, άλλο πράγμα να δοκιμάζεις το μπισκοτάκι που έφτιαξες εσύ κι άλλο το έτοιμο. Το μόνο που μένει είναι η συνταγή.

Υλικά για τη ζύμη:

(για 10 περίπου κομμάτια)

  • 75 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 200 γρ. φαρίνα
  •  ξύσμα λεμονιού/σκόνη κανέλας/εσάνς πικραμύγδαλου

 Ξεκινάμε, χτυπώντας στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του μείγματος σε πολύ ανοιχτό κίτρινο. Σε αυτή τη φάση,  αρωματίζουμε με ξύσμα λεμονιού ή σκόνη κανέλας ή εσάνς πικραμύγδαλου. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αυγό, χτυπώντας σε σιγανή ταχύτητα, ολοκληρώνοντας με το αλεύρι.

μείγμα στο μίξερ

via  greekmylittleexpatkitchen.blogspot.com/

 Όταν το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος περίπου 2 εκ. και κόβουμε με κουπ πάτ της αρεσκείας μας. Αλλά αφού μιλάμε για Χριστουγεννιάτικα μπισκότα ενδείκνυνται δεντράκια, καμπανούλες, αστεράκια ή ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

κόψιμο ζύμης με κουπ πατ

via http://www.mathimatamageirikis.gr

 Ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε αντιστάσεις στους 160 με 170 βαθμούς.  Είναι έτοιμα όταν  οι άκρες τους αρχίσουν να ροδίζουν. Extra tip: Άν δε μοσχομυρίσει το σπίτι μάλλον κάτι πήγε στραβά…

μολις βγηκαν

 Και τώρα…ξεκινά η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ…Λίγο πριν όμως, μια μικρή λεπτομέρεια. Λεπτομέρεια τόσο σημαντική, που κατά τη γνώμη μου είναι και το μυστικό της νοστιμιάς της συνταγής. Όποιος έχει δουλέψει με ζαχαρόπαστα, θα ξέρει πως έχει μια δυσκολία στο να κολλήσει πάνω στο μπισκότο. Ε εκεί έρχεται και μπαίνει μια ωραιότατη μαρμελάδα μήλου! Μυστικό λειτουργικό, που δίνει παράλληλα πρόσθετη νοστιμιά. Μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις και έτοιμη, αλλά εμείς επειδή πάντα προτιμούμε τα αγνά υλικά, θα φτιάξουμε τη δική μας.

μήλο

Υλικά για τη μαρμελάδα:

  • 315 γραμμάρια μήλο σε μικρά κομμάτια- 2 μήλα περίπου
  • 150-350 γραμμάρια ζάχαρη(ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλεις)
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • Άρωμα βανίλιας(Ιδανικά σε φυσική μορφή)

 Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας ελάχιστο νερό και βράζουμε σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, για να μην σωθεί το νερό και καραμελώσει η ζάχαρη. Σε 15-20 περίπου λεπτά είναι έτοιμη. Φαίνεται από το χρώμα της και τη πυκνότητά της. Το μήλο έχει πηκτίνη και αποτελεί το τέλειο συστατικό για κάθε μαρμελάδα. Ιδανικά, όταν κρυώσει, αλέθουμε με το μίξερ για πιο λεία υφή.

 Αφού τα μπισκότα μας και η μαρμελάδα έχουν κρυώσει, περνάμε στη διαδικασία της ζαχαρόπαστας. Εκεί είναι που αρχίζει η ΜΑΓΕΙΑ…Αναπολείς τα περίτεχνα σχέδια που έφτιαχνες με τη πλαστελίνη όταν ήσουνα παιδί.

Υλικά για τη χρωματιστή ζαχαρόπαστα:

  • 1 πακέτο ζαχαρόπαστα
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής

 Χωρίζοντας σε κομμάτια, ρίχνουμε μερικές σταγόνες χρώμα σε κάθε ένα. Πλάθουμε ξεχωριστά μέχρι να μαλακώσει και να πάει παντού το χρώμα.

χρωματίζω τη ζαχαρόπαστα

via http://www.mathimatamageirikis.gr

 Στη συνέχεια ανοίγουμε με το πλάστη, μέχρι να γίνει αρκετά λεπτή και κόβουμε με τα κουπ πάτ. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως με τη ζύμη των μπισκότων. Αλείφουμε το μπισκότο με λίγη μαρμελάδα μήλου και κολλάμε τη ζαχαρόπαστα. Με ένα πινελάκι βουτηγμένο σε ελάχιστο νερό, περνάμε από πάνω για να γυαλίσει η επιφάνεια. Στολίζουμε με πολύχρωμα κας κας και αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη.

μπισκοτοδεντρακι

 Στη διακόσμηση δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και πρότυπα. Κάνουμε ΟΤΙ μας αρέσει. Θυμήσου…ό,τι ακριβώς έκανες και με τις πλαστελίνες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

via fevis-mycakes.blogspot.com/2010/11/pre-christmas.

via whenminacreates.blogspot.com/

 Και μιας και μιλάμε για φαντασία, η συγκεκριμένη συνταγή είναι απλά μια βάση. Από κει και πέρα, μπορεί ο καθένας να πειραματιστεί ανάλογα με τις γεύσεις του και το τι έχει στο ντουλάπι του. Μπορείς να προσθέσεις από ξηρούς καρπούς και σταφίδες μέχρι σταγόνες σοκολάτας και καραμελάκια τύπου smarties. Γιατί, όπως είπαμε, σημασία έχει η χαρά της δημιουργίας και δεν υπάρχει λάθος αποτέλεσμα.

δεντρακι από μπισκοτα

via www.infokids.gr

 Μοιράσου αυτή τη χαρά με τον/την αγαπημένο/η σου, το παιδί σου, τους φίλους σου, τους δικούς σου ανθρώπους. Έτσι, τα μπισκότα γίνονται νοστιμότερα και η ζωή πιο όμορφη. 

joy

via http://conqueringfearspiritually.com/

  Για μένα το ιδανικό σκηνικό απόλαυσης της στιγμής μοιάζει κάπως έτσι…Ζεστή και όμορφη γωνιά, δίπλα στο τζάκι, να μου υπενθυμίζει ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα, ένα καλό βιβλίο, ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ και χριστουγεννιάτικα μπισκότα με άρωμα λεμόνι..

saloni

via http://www.tlife.gr/Article/NEWS-research/0-4-21822.html

 Κι επειδή κάθε σκηνικό θέλει και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, για μένα ακούγεται κάπως έτσι..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s